Otvoreni Grad

grad, zemlja, nebo, ljudi
 
PrijemKAPIJA GRADAČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj seLista članovaKorisničke grupePristupi

Delite | 
 

 Energetska astrologija i joga

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Justitia

avatar

Ženski
Broj poruka : 664
Datum upisa : 27.03.2011

PočaljiNaslov: Energetska astrologija i joga   Sub Jul 22, 2017 5:44 pm

SaturnRazmišljala sam odakle da počnem – Mesec (Anahata) ili Mars (Muladhara) su negde logičan početak, ali ja sam i rođena naopačke, a često bivam u obrnutim asanama, pa se Saturn negde nametnuo kao obrnuti početak priče o energetskim centrima i energetskoj astrologiji. Odmah da napomenem da ovo neće biti sveobuhvatno pisanje na temu energetskog centra ili određene planete, jer to prevazilazi samu svrhu ovog teksta – za ozbiljan pristup ovoj temi morala bih ispisati roman o svakom centru ili planeti. Probaću da prenesem samo deo, suštinu promišljanja.Ono što sam pokušavala u ovom periodu istraživanja je da osetim energiju svake planete, da razumem njeno biće, svrhu, ispoljenja i način na koji se oseća u određenim znacima (energijama) i prostorima, kao i aspektima koje ima sa drugim planetama. I cilj mi je bio da povežem to sa energetskim centrom koji predstavlja. Najteži za povezivanje i razumevanje mi je upravo bio Saturn u kontekstu onoga što predstavlja Sahasrara čakra. Svako ko je bar malo zagrebao u astrološko učenje morao se susresti sa strahom, otporom, ali i respektom kada je Saturn u pitanju, što on, u svojoj suštini i predstavlja, ali i izaziva. Često ga nazivaju đavolom (što mene sada čini đavoljim advokatom) lol! a nemoguće je ne zapaziti da sam simbol Saturna izgleda kao ćirilično đ. Uglavnom, tamo gde je Saturn, tamo su, kada je u pitanju tradicionalno tumačenje natalne karte, i problemi, strahovi, ograničenja i prepreke. Saturn se smatra gospodarom vremena i karme. Od pozitivnih ispoljenja dovode ga u vezu sa dužnostima, odgovornostima, disciplinom, trajnošću, karijerom, ulaganjem napora, ali čak i tu se vidi njegova krutost i rezervisanost. Označava i starije osobe, autoritete i predstavljen je simbolom kamena, stene, planine. Jarac, znak kojim vlada, je životinja koja opstaje u uslovima gde je život drugih bića skoro nemoguć. Saturn je toliko ozloglašena planeta u astrologiji da se svaki kontakt (aspekt) sa Saturnom često tumači kao loš. Saturn predstavlja suprotnost svakoj planeti sa kojom se nađe u odnosu jer, na naki način, blokira njeno ispoljenje, njenu energiju. Tumači se, dominantno, kao suprotan Suncu, personi, svesnom egu, i dovodi u vezu sa Jungovim konceptom senke, što znači da predstavlja sve one delove ličnosti koje kod sebe odbacujemo, koje ne priznajemo, ali koji utiču na nas na nesvesnom nivou. Svi odbrambeni mehanizmi su stoga deo priče o Saturnu, te se on predstavlja i sve ono što, budući da odbacujemo i ne prihvatamo kod sebe, projektujemo na druge ili okolnosti. Po znaku kojim vlada, Jarcu, suprotan je i Mesecu (vladar Raka), najdubljim emocijama, težnjama duše te predstavlja upravo emotivnu zatvorenost, okamenjenost, nemogućnost pristupa emotivnom delu, rezervisanost. I tu negde dolazimo do pitanja koje se nameće – kako je onda Saturn povezan sa Sahasrara čakrom, krunskom, 7. čakrom koja predstavlja svesno biće, vrhunsko blaženstvo, koja je poslednji energetski centar, krajnji cilj duhovnog rada?

Da bismo ovo razumeli potrebno je, astrološkim rečnikom, da dovedemo Plutona u kontakt sa Saturnom i da prođemo kroz transformaciju strukture, stavova, uverenja i koncepata, te da dopustimo novim idejama da prodru. Naime, potrebno je da promenimo odnos prema strahovima, otporima, ograničenjima, problemima i krizama koje imamo u životu. Potrebno je da shvatimo zbog čega oni nastaju, šta je smisao toga. I tu dolazimo do smisla patnje i bola. Materija je po svojoj prirodi inertna, troma, i potrebni su veliki potresi da bi je pokrenuli. Velike krize, patnje i bolovi sa kojima se suočavamo samo su znak da one manje krize, patnje i bolovi nisu uspeli da nas prodrmaju, razdrmaju i probude, da na njih prosto nismo reagovali. Smisao naših života je svesnost, a krize su put postajanja svesnim, put individuacije. Sve dok čovek odbacuje delove svoje ličnosti, dok druge i okolnosti posmatra kao nešto što mu se dešava, na šta je sudbinom osuđen, dok god vidi sebe odvojenog od onoga što je deo stvarnosti koju živi, dotle je Saturn uvek ograničenje, strah, patnja, bol. Jer potrebno je da čovek udari u zid da bi prestao da ide zatvorenih očiju, bez razumevanja i znanja. Saturn je stoga učitelj, onaj ko ne pušta da prođemo bez da razumemo i naučimo. (Sve što smo naučili u životu naučili smo kroz prevazilaženje kriza i prihvatanje odgovornosti)

Tu negde dolazimo i do izuzetno bitne duhovne ideje, a to je koncept svesne patnje. To je povezano i sa odvajanjem od onoga što se pokreće unutar nas, sa konceptom izgradnje posmatrača, i istovremenog bivanja u delovanju i posmatranja tog delovanja. Sve je to Saturn, zapravo, doživljen na drugačiji način. Saturn ne traži patnju, ne izaziva bol i ne dovodi do emotivnog zatvaranja zbog đavolje prirode, i zla koje je u korenu toga. Saturn kreira okolnosti u kojima poistovećenost, identifikovanost, uspavanost i neznanje može biti viđeno, osvešćeno. A svesna patnja tad predstavlja izbor čoveka da prolazi kroz krize i da iz njih izlazi sa više znanja, razumevanja, svesti, da koristi energiju koja se kroz to pokreće. Tu sada dolazimo do prve poveznice sa jogom i načinom na koji radimo asane, jer tu imamo nagoveštaj svesne patnje. Kada pokret izaziva napetost mišića, neprijatnost, uvek se pojavi i otpor, koji nije samo na fizičkom nivou, već praćen i emotivnim i mentalnim otporom. Ostajanjem u položaju, unutar napetosti, uz svesno opuštanje mišića koji su napeti, predstavlja upravo to: izgradnju posmatrača, prestanak identifikacije sa onim što se pokreće unutar nas, promenu načina na koji doživljavamo stres i napetost, odnosno predstavlja svesnu patnju. Energija ne može nastati bez pokreta, bez trenja. Jake krize uvek pokreću i jaku energiju. Pitanje je samo da li ćemo biti potrošeni krizama, i da li ćemo izgubiti energiju koja se pokrene, ili ćemo, uz svesnu patnju, posmatranje i odvajanje, koristiti pokrenutu energiju sa osvešćenje, isceljenje i sopstveni rast. Jer sve je pitanje energije i tek kada naučimo da pokrećemo i čuvamo energiju možemo doći do faze gde možemo obziljnije raditi na sebi. Način na koji doživljavamo krize u svakodnevnom, uvek je praćeno upravo najvećim potrošačima energije, a to su strahovi, otpori, mržnja, povređenost, osuda, odbacivanje. Saturn je sve to, kada deluje na nesvesnog čoveka. Kada je u pitanju čovek u procesu individuacije, buđenja, osvešćenja, onda Saturn pokazuje posve drugačiju prirodu i predstavlja posmatrača, dajući stabilnost radu na sebi.

I tu dolazimo do poveznice sa Sahasrara čakrom i pragom između čoveka i božanskog. Stabilnost je osnov i temelj svakog duhovnog puta. Ko god je imao prilike da radi sa psihički bolesnim ljudima ili je sam prošao teže psihičke krize, znaće da ceni Čuvara praga. Energije transcendentnih planeta, Urana, Neptuna i Plutona i zahtevaju da se čovek dobro pripremi, te je Saturn odličan učitelj. Da bismo bili spremni da se otvorimo energiji i iskustvima višeg, potrebno je da ojačamo telo i um, da postoji snažna ličnost (struktura) koja će to izdržati. I to je paradoks, na prvi pogled, jer snažna struktura predstavlja pravi temelj, ali može predstavljati i snažno ograničenje. U svakom slučaju, bez osvešćavanja svega onoga što postoji u senci, kao odbačeno i potisnuto, nema govora o postizanju celovitosti.

Interesantno je i to što se Saturn dovodi u vezu sa vremenom (gospodar vremena), ali se tu ne misli na linerarno vreme i vreme kako ga doživljava naš trodimenzionalni um. Postoje Saturnovi ciklusi (7 godina) koji upravo naglašavaju drugačiju prirodu vremena, spiralno kretanje, povezanost između prošlog, sadašnjeg i budućeg.

U energetskoj astrologiji, Saturn se povezuje sa prvom, korenskom čakrom, Muladharom, a samim tim sa planetom Mars. Priroda Marsa je u mnogome slična Saturnovoj, samo što je njegova energija živa, jaka, prodorna. Smatra se da je Saturn zapravo energija Marsa naših predaka, te predstavlja genetiku, nasleđe (ili utiske prošlih inkarnacija) koje treba da budu oživljene, osvešćene, rešene. Mars u astrologiji takođe predstavlja planetu koja se dovodi u vezu sa krizama, nesrećama, trenjima, i strah predstavlja osnovnu prepreku ispoljenju te energije (agresija uvek dolazi iz straha!). U tom smislu, strah koji dolazi od Saturna blokira energiju Marsa, energiju prvog energetskog centra, pa se, u isceljivanju povezuje rad sa prvom i sedmom čakrom. Tu poveznicu vidimo i na primeru asana koje pokreću energiju sedmog centra. Ako ne postoji jaka i pročišćena energija korenskog energetskog centra (ako Mars nije jak ili je loše postavljen), onda postoji neuzemljenost koja često pravi i problem u višim energetskim centrima i otvara nas emotivnim i mentalnim problemima. Kada se previše energije usmerava ka više centre, onda nastaju problemi sa psihičkim nestabilnostima, glavoboljama, migrenama. Sa druge strane prejaka energija korenske čakre daje Saturnovsku krutost, te probleme sa kičmom. Znači, postoji povezanost između ova dva centra.

I, konačno, dolazimo i do Plutona, čiji kanal, po energetskoj astrologiji predstavljaju prvi i sedmi energetski centar, odnosno Mars i Saturn. Pluton vlada podzemljem, nesvesnim, i kod neosvešćenog čoveka izaziva jake krize pokrećući pitanja smrti, seksualnosti i transformacije. Plutonova energija ima snažan potencijal i, ako je dovedemo u vezu sa Kundalini shakti, u momentu kapiramo značaj te energije za duhovni put, i put osvešćenja.

U svemu tome bitno je ne zaboraviti osnovni princip energetske astrologije, ali i osnovni princip joge, a to je da rad sa energijom svih energetskih centara (i planeta) zahteva prethodni rad na pročišćenju 4. energetskog centra, Anahate, odnosno isceljenje Meseca. Taj princip joga uvek uvažava, što se može osetiti kroz asane po samom položaju tela gde se uglavnom istovremeno deluje i na Anahatu, a svakako kroz princip produbljenog i svesnog disanja u položajima i rad sa pranajamama.

I za kraj, da dotaknem i pitanje rada sa Saturnom i 7. energetskim centrom. Kada je u pitanju Sahasrara čakra, meditacija bi bila osnova rada sa tim energetskim centrom. Meditacijom prevazilazimo ograničenja uma, i idemo izvan uma, te i kroz to shvatamo zbog čega je baš čuvar praga, Saturn, predstavlja taj energetski centar. Meditacija je ozbiljna stvar i predstavlja i početak i kraj duhovnog puta. Kada su asane u pitanju, svi obrnuti položaji aktiviraju energiju tog centra, ali istovremeno deluju na druge energetske centre isceljujući odnos između planeta. Metoda rada sa energetskim centrima data u Astrohealingu podrazumeva da se prvo radi povezivanje planete sa elementom u kome se nalazi, pa se tek u narednoj fazi deluje na odnos sa drugom planetom (drugim energetskim centrom) i njenim elementom. Deo koji se tiče ispoljavanja planeta kroz određene elemente (zemlja, voda, vatra, vazduh) je izuzetno bitan i predstavlja fizički, emotivni, mentalni i kauzalni nivo. Kroz jogu svakako radimo na svim nivoima istovremeno (na fizičkom nivou kroz položaje tela, na emotivnom kroz disanje, a mentalnom kroz pažnju i svesnost koju unosimo u pokret), tako da ovom prilikom neću obraditi i taj deo. Međutim, spomenuću da rad sa elementima može biti dat i kroz jogu, tako što u određenim asanama usmeravamo pažnju na fizičko telo, sam položaj i efekte koje izaziva, ili na disanje u položaju, čime radio sa emotivnim, energetskim telom ili na tačku koncentracije koja nam daje kontakt sa mentalnim telom.

Asane istovremeno deluju na više energetskih centara i u tom delu vidim mogućnost integracije energetske astrologije i joge, jer se na izazovne aspekte između planeta može delovati upravo kroz asane koje istovremeno aktiviraju oba centra. Napetost i fizička ograničenja koja imamo u određenim asanama ukazuju na aspekte koji onemogućavaju normalan energetski tok, a kroz ostajanje u položaju i svesno opuštanje, dolazi do stvaranja protočnosti i otklanjanja blokada i ograničenja.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika https://pariskoplava.wordpress.com/
 
Energetska astrologija i joga
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Joga
» Da li je astrologija nauka?
» Pop art
» Karakter Ovna
» Vaga u ljubavi

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Otvoreni Grad :: HRAM :: Kula Astrologije-
Skoči na: