Otvoreni Grad grad, zemlja, nebo, ljudi |
|
| Autor | Poruka |
---|
Justitia
Broj poruka : 871 Datum upisa : 27.03.2011
| Naslov: Borislav Pekic Sre Apr 13, 2011 1:51 pm | |
| |
| | | Justitia
| Naslov: Re: Borislav Pekic Sre Apr 13, 2011 2:00 pm | |
| Obozavam Pekica. Prva knjiga koju sam procitala je Besnilo (pre vise od 10 godina). Utisak: fantastacan, neopisiv. Elem, zbog tog romana sam imala nevidjeni trip kada sam sletela na Hitrou u Londonu. Nikako nisam mogla da izbacim te slike iz glave. A imam jos uvek strah svaki put kada pomislim na roman, ne zbog mogucnosti da se neka zaraza prosiri na taj nacin, krhkosti zivota i cinjenice da u trenu okolnosti i uloge mogu biti potpuno promenjene, vec vise zbog samog kraja. Onog uzasno zastrasujuceg osecaja samodovoljnosti, nadbica. Zar je sustina u tome? Zar nije bolje ostati ranjiv, polovican, smrtan, u iluziji? Nikada necu razresiti tu dilemu. Ostavljam prostor da sam potpuno promasila poentu. Bilo je davno kada sam knjigu procitala, a ovo je ono sto je od nje u meni ostalo.~~~~~ "U "Besnilu" su ispoštovani svi postavljeni zahtevi: priča o besnilu na Hitrou, zarazi, karantinu, borbi sa bolešću, otkrivanju njene prave prirode sa pripadajućim ludim naučnikom zaostalim iz nacističkog doba, uz dodatke dvostrukih i trostrukih špijunskih zavera, jednog (ne)savršenog zločina, tragične ljubavi i, na kraju, kremaciji aerodroma uz prigodno lamentiranje nad pravcima razvoja civilizacije i opstanku demona, ni u jednom trenutku ne odstupa od standardnog naboja akcija i ideja koje prosečni konzument može da proguta a da mu zalogaj ne zastane u grlu." Ilija Bakić ( preuzeto) |
| | | Justitia
| Naslov: Re: Borislav Pekic Sre Apr 13, 2011 2:02 pm | |
| |
| | | Mnogostruka Igramul
Broj poruka : 321 Datum upisa : 21.04.2010
| Naslov: Re: Borislav Pekic Sre Apr 13, 2011 5:50 pm | |
| |
| | | Mercury
Broj poruka : 127 Datum upisa : 10.04.2013
| Naslov: Re: Borislav Pekic Ned Feb 28, 2016 11:51 pm | |
| "U usamljenosti biće se naše kondenzuje. Njegova specifična težina postaje veća i njegovo samoosećanje intenzivnije. Usamljenost je vrsta suda za fermentaciju ličnosti. Bez nje nemoguće je stvarno sazrevanje i premda sazremo van nje u mreži mnogostrukih odnosa i iskustava. Samoća kao najdublje iskustvo omogućuje da se sva ta druga iskustva pretvore u delotvornu funkciju. Ali pravi život, ta funkcija u stvari koja se konstituiše u samoći, vredi jedino ako je vratimo tamo odakle smo je uzeli. Iz stvarnosti preko samoće opet u stvarnost. Čovek je deo univerzuma, a njegova usamljenost je onaj deo univerzuma koji pripada samo njemu, ne da bi samo njegov ostao, već da bi se zajedničkom univerzumu vratio kao naš udeo u njemu. Refleksija je i čin i delo, lice su i naličje onog istog, jednog istog, našeg učešća u tom univerzumu. Zanemariti ili čak potpuno se lišiti jednog od njih, znači živeti tek posle života." Život na ledu (dnevnik '83) |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Borislav Pekic | |
| |
| | | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |
|