Melodija saudade, ume da legne u sluh prepoznat slom strasti. I ono sto dolazi posle. Fado pesme ispevane po portugalskim tavernama na obalama, u suton. Sudbine ribara i moreplovaca i nas slicnih njima.
Volim zenski glas u fado muzici, ne znam kako ali jedini oslobadja zakljucane tonove duse.
Amália Rodrigues. Slusajuci je vidim pucinu, nebo, mreze na vetru, blistave oci i ruke ribara, slicne mojim, grube i u oziljcima. Ne razumem o cemu peva, nije mi ni vazno, tu su slike o ljubavi i smrti, ceznji i porazu, sve slutnji lepote. Umesto recii tu su prizori sudbina koje njen glas izaziva.
Mariza. Posebna nijansa prigusene svetlosti u glasu, zaustavljene visine, cudesan osecaj za pauzu kojom se nastavlja neizrecen ton osecanja.
Slusam je kako se oslobadja u pesmi:
lubinovich Admin
Broj poruka : 283 Datum upisa : 28.03.2007
Naslov: Re: Fado muzika Ned Dec 12, 2010 8:50 pm
lubinovich Admin
Broj poruka : 283 Datum upisa : 28.03.2007
Naslov: Re: Fado muzika Čet Jan 20, 2011 1:57 am
Psiha
Broj poruka : 194 Datum upisa : 30.08.2011
Naslov: Re: Fado muzika Pon Feb 06, 2012 12:48 am
Nepopravljivi Sanjar
Broj poruka : 12 Godina : 47 Datum upisa : 29.01.2012
Naslov: Re: Fado muzika Pon Feb 06, 2012 6:03 pm
Fado mae
Ai minha fonte, meu rio, ai de agua tao pura e bela, nos seus olhos um sol que e a minha janela. Quem me dera ser o mar para a embalar e adormece-la.
E nao deixar seu corpo arrefecer, agasalhar-lhe o peito em minha mao; e nao deixar o vento, a chuva, a magoa, a solidao na sua agua mergulhar meu coracao.
Nepopravljivi Sanjar
Broj poruka : 12 Godina : 47 Datum upisa : 29.01.2012
Naslov: Re: Fado muzika Pon Feb 06, 2012 6:26 pm
Nekad portugalski mornari su putovali u moru na svojim brodovima i tamo, u tudjim zemljama, ceznuli su u daljini za domovinom. Volim te pesme pune tuge...