Otvoreni Grad grad, zemlja, nebo, ljudi |
|
| |
Autor | Poruka |
---|
Lucija
Broj poruka : 317 Datum upisa : 31.03.2019
| Naslov: Re: Poezija Sre Apr 03, 2019 11:54 am | |
| Huan Ramon Himenez To je moj život
To je moj život, onaj odozgo, onaj čistog povetarca, onaj poslednje ptice, život zlatnih vrhova u tami! To je moja sloboda, mirisati ružu, seći hladnu vodu ludom rukom, ogoliti drvored, uzimati suncu njegovu večnu svetlost!
|
| | | Lucija
| Naslov: Re: Poezija Sre Apr 03, 2019 11:55 am | |
| Rastvorio sam te
Rastvorio sam te kao ružu da bih tvoju dušu video i ne videh je. Ali sve okolo - obzorja zemlje i mora - sve, unedogled, bi ispunjeno beskrajnim i živim životom.
J.R.Jaminez |
| | | Lucija
| Naslov: Re: Poezija Sre Apr 03, 2019 11:56 am | |
| Poslednje putovanje
Otići ću. A ptice će ostati pevajući; i ostaće vrt moj sa svojim zelenim stablom i svojim belim zdencem. Svake večeri nebo će biti plavo i spokojno; i zvoniće, kao i večeras, zvona sa zvonika. Umreće oni koji su me voleli; i svet će se obnavljati svake godine; a u uglu mog vrta rascvala i okrečena lutaće duh moj, nostalgičan... Otići ću; i biću sam, bez ognjišta, bez stabla zelenog, bez zdenca obeljena, bez neba plava i spokojna ... A ptice će ostati pevajući. |
| | | Lucija
| Naslov: Re: Poezija Sre Apr 03, 2019 11:57 am | |
| Samoća
Svo si u sebi, more, pa ipak kako si bez sebe, kako samo, kako daleko, uvek, od sebe samog! Otvoreno u hiljadu rana, svakog časa, kao i moje čelo, tvoji valovi odlaze, poput mojih misli, i dolaze, odlaze i dolaze, ljubeći se, rastajući se, s večnim upoznavanjem, more, i nepoznavanjem. Ti jesi a ne znaš, srce ti udara, a ne osećaš ... Kakva potpunost samoće, more samo! Juan R. Jimenez |
| | | Lucija
| Naslov: Re: Poezija Sre Apr 03, 2019 11:58 am | |
| Nada Nadati se. Nadati se. U međuvremenu, o nebo se kače; Oblaci zlatni, kišonošci; trn se pretvara u ružu, ruža u list, list u led. U dugom dvoboju oprašta se slavuj od ljubavnih noći i na suncu leptiri u letu udvajaju let. Pod seoskom svećom daleku kolevku snova njiše vetar zlatnog oktobra... Telo mi božanskije, stare iluzije trulije; Ono što čekam, minulo je. |
| | | Lucija
| Naslov: Re: Poezija Sre Apr 03, 2019 11:59 am | |
| Nikad se neću vratiti
Nikad se neću vratiti Noć mlada, tiha i vedra, uspavaće svet, zracima svog meseca - jedinca.
Tela neće biti, i kroz prozor; sveži će ući lahor da za dušu pita.
Niko neće čekati da dođem, iz dvostrukog mog odsustva, nit ljubiti spomen na mene, između suza i milovanja.
Ali biće zvezda i cveća, uzdaha i nada biće ljubavi po avenijama, u senci grana.
Isti će klavir odjekivati, kao u ovoj noći, ali ga niko neće slušati, zamišljen, sa mog prozora. |
| | | Lucija
| Naslov: Re: Poezija Sre Apr 03, 2019 11:59 am | |
| Ako ovde moram da ostanem
... Čuje se već tvoj zov iz daljina, i ne znam da l' me strah da odem: Strah me je, slutim... da će se moja glava, zauvek osvrtati... |
| | | Lucija
| Naslov: Re: Poezija Sre Apr 03, 2019 12:00 pm | |
| Zelena ptičica
Rekom ću oteći, kuda voda vodi, među dvema obalama.
Gledam kako tečem, sa dveju obala, što je bilo, minulo je... Zbogom. Zbogom. Kako je slatko otići, kad se ostaje u svemu. J.R.J |
| | | Lucija
| Naslov: Re: Poezija Sre Apr 03, 2019 12:00 pm | |
| Muzika iz senke
Osluškujući kišu pišem ti...
Suština starih idila
donosi mi časove mira
Pamtiš li? Cvetna livada je
slikala u očima ti blagodarnim
razigrane mrlje... i moje oči
ulazile su (Pamtiš li?) isto
kao sunca u dušu ti od ljiljana...
Osluškujući kišu pišem ti...
Verovao sam da će grudi moje i tvoje,
biti zauvek božanske.
Ne. Bila si uplašena... I dođe
život (život?) bejah nedostojan.
Belo postaje žuto. ___________________ |
| | | Lucija
| Naslov: Re: Poezija Sre Apr 03, 2019 12:01 pm | |
| Leptirica svetlosti
Leptirica. svetlosti, lepota beži, priđem li njenoj ruži.
Trčim, slep, za njom... zamalo hvatam, kad tamo, u ruci, ostaje samo oblik njenog prhnuca. J.R.J |
| | | Lucija
| Naslov: Re: Poezija Sre Apr 03, 2019 12:02 pm | |
| Vetar, gore, mrsi sve
Vetar, gore, mrsi sve: oblake, kule, planine...
Tiha bašta, sama, natopljena, uvlači se u sebe samu, ko pretužni čovek, i sanja ćutke.
Sunce napušta vetar u oblacima, i bezvremeno, izokrenuto, u pogrebne farbe, umaće šiljke krošnji.
Iz jezera tečnog zlata, alatkom ko počinak, u jatima, kroz pukotine granja, prhnu ptice, malecne i tihe.
Tihost. Jedna žena bez ljubavi, za klavirom... Zvuk kola, kao suza rasprsnuta u prah, od zida, do zida, pogreban, sam srcu istolik.
Sunce, u najvišoj nijansi belog, uspinje se, s lista na list. A ptice tužne, ptice hladne, u bajku se denuše.
Žena bez ljubavi, za klavirom. J.R.Jiminez |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Poezija | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |
|